Porodiljstvo

PSI

carski rez

Za uspješno odgojeno leglo treba se pripremiti puno prije porođaja a nekad i prije samog parenja. Najveći broj kuja ulazi u tjeranje svakih 6 mjeseci ,a prvi put prije navršene prve godine života. Parenje treba izbjegavati sve dok ne dostignu potpuni razvoj i u fizičkom i u psihičkom smislu što u najvećem broju slučajeva znači vrijeme nakon trećeg tjeranja. Kada odlučimo spariti kuju pored odabira pogodnog mužjaka potrebno je odrediti i pravi dan parenja.

Da bismo odredili plodne dane u kuje koristimo progesteron test. Njime mjerimo razinu progesterona u krvi i na taj način povećavamo vjerojatnost uspješnog prirodnog parenja, ali i asistiranog (umjetno osjemenjivanje). Ultrazvučnom pretragom potvrđujemo gravidnost, ali i pratimo vitalnost štenaca i mačića u maternici.

Trudnoća kuje traje devet tjedana. Datum rođenja određuje se od datuma prvog parenja. Neke kuje će se ošteniti od 59 do 64 dana.

Prve znakove štenjenja kuja pokazuje 24 h prije samog početka. Uznemirena je, liže stidnicu, ponekad odbija i hranu, sprema leglo što se očituje u kopanju i sl.. Neke kuje su staložene i mirno izdrže ovaj period, a nama preostaje da rezervnim metodom mjerenja temperature utvrdimo početak štenjenja. Naime, tjelesna temperatura kuje ponekad padne i za čitav stupanj nekakvih 10 – tak sati prije štenjenja tako da se redovitim mjerenjem temperature vrijeme štenjenja može dobro procijeniti.

MAČKE

Ukoliko niste planirali trudnoću vaše mačke, a ona se dogodila, evo nekoliko znakova i simptoma koji se mogu vidjeti: bradavice se počinju širiti i postjati mekane i ružičaste boje, što je obično i prvi znak; maca se potom počinje debljati, posebice oko središnjeg dijela; povećava joj se apetit, obično u periodu blizu poroda; neke mačke mogu postati umiljatije nego obično; također mogu imati jutarnje mučnine, a aktivnost gniježđenja je očigledna. Uobičajena trudnoća u mačke traje između 58 i 65 dana ili oko 9 tjedana. Mačka može omaciti 1-8 mačića, u prosjeku od 2 do 5 mačića.

Veterinaru će ponekad moći procijeniti broj mačića samom palpacijom abdomena tijekom pregleda, a preporuča se obaviti i ultrazvuk radi potvrde trudnoće i kasnije procjene vitalnosti mačića.. Postoji niz znakova početka poroda: gniježdenje, smanjenje aktivnosti, iscjedak mlijeka iz bradavice, uznemirenost, lizanje vaginalnog područja i dr.

U većine kuja i mačaka sam porod prolazi bez kakvih komplikacija, no ukoliko dođe do komplikacija tada je potrebna pomoć veterinara koji će, ako ne uspije konzervativno, dovršiti porod carskim rezom.